نگرشی بر بیماری های مهم برنج

برنج حدود 5000 سال است كه در چين و هندوستان كشت مي‌شود و از قديمي ترين گياهاني است كه در جهان كشت مي‌شود و دانه آن به مصرف غذاي انسان مي‌رسد، بطوري كه هم‌اكنون غذاي عمدة بيش از نيمي از مردم مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري را تأمين مي‌كند. در حال حاضر حدود 90 درصد برنج دنيا در چين، هندوستان، ژاپن، كره، جنوب‌شرقي آسيا و جزاير مجاور آرام كشت مي‌شود.

 واژه برنج با نام عمومي Riceو نام علمي oryza sativa از زبان هندي گرفته شده است كه به آن اريسي (Arisi) مي‌گويند. درزبان انگليسي به برنج Rice گفته مي‌شود و در زبان فرانسه Riz، ايتاليا Rizo ، روسي Ris و در زبان آلماني  Ries مي‌گويند. دراستان گيلان به برنج «بج» (Bej)، به خوشه آن «ورزه» (Vorze) و به شلتوك آن جو مي‌‌گويند.

         در جهان مهمترين مركز توليد برنج در قارة آسيا است كه حدود 90 درصد برنج توليدي جهان را بخود اختصاص داده است. در قاره‌هاي آمريكا، اروپا، آفريقا و اقيانوسيه 10 درصد بقية كشت برنج انجام مي‌شود.

          استانهاي گيلان و مازندران از مناطق مهم توليد برنج در كشور هستند در اين دو استان برنج به عنوان يكي از عمده‌ترين اقلام منابع غذايي محسوب مي‌شود .

          در صنعت از برنج براي تهيه الكل، كاغذ و در صنايع پارچه بافي استفاده مي‌گردد، همچنين چون دانه برنج حاوي مقدار زيادي نشاسته است لذا از آن براي تهيه نشاسته نيز استفاده مي‌گردد.

          برنج گياهي است كه داراي تنوع ژنتيكي و توان سازگاري زيادي است . گونة زراعي مهم برنج oryza sativa است كه داراي 2n=24 كروموزوم مي‌باشد. يك گونة زراعي و ديگر بنام oryza glaberrima steud وجود دارد كه در جنوب آفريقا كشت مي‌شود اين گونه نسبت به گونه قبلي داراي قدمت و تنوع ژنتيكي كمتري است. هر دو گونه فوق از گياهان يكساله هستند. چنانچه گونة O.sativa در مقابل سرما و خشكي محافظت گردد بصورت دائمي مي‌تواند نگهداري شود. o.rufipogon برنج وحشي دائمي است و o.nivara برنج وحشي يكساله مي‌باشد.

مقدمه :

          برنج از غلات مهم است وتقريبا غذاي اصلي نصف مردم کره زمين مي‌باشد و منشا آن از آسيا است . برنج گياهي تک لپه و يکساله است و در مناطق گرم و مرطوب و پرآب مي‌رويد. ساقه آن راست و برگهاي آن کشيده و نوک تيز است. هر سنبلک برنج داراي دنباله کوتاه و يک گل دارد. ميوه آن به شکل خوشه‌اي متشکل از سنبلکها و در انتهاي ساقه قرار دارد . دانه برنج را شلتوک مي‌نامند.

          دو نوع برنج وجود دارد. نوعي که دانه آن دراز و کشيده و باريک است که به نام برنج صدري معروف است و ديگري که دانه آن ريز و گرد مي‌باشد و به نام برنج چيني يا ژاپني شهرت دارد. آن نوع برنجي که ايرانيان و مردم بيشترکشورها مصرف مي‌کنند برنجي است که شلتوک و پوسته خارجي آن گرفته شده است. رنگ اصلي برنج وقتي که در پوسته است قهوه‌اي است و به نام برنج قهوه‌اي Brown Rice ناميده مي شود. براي استفاده از تمام ويتامينها و مواد معدني برنج بهتر است که از برنج قهوه‌اي که غشاء خارجي آن گرفته نشده است استفاده کرد ولي البته بايد توجه داشت که هضم برنج قهوه‌اي کمي مشکل‌تر از هضم برنج سفيد مي‌باشد. يکي ديگر از انواع برنج نوع وحشي از آن است که سياه رنگ و باريک‌تر و درازتر از برنج صدري است. اين نوع برنج هم داراي مواد معدني و ويتامين هاي بي‌شمار است ولي البته هضم آن کمي مشکل است و بهتر است که مخلوط با برنج سفيد بکار برده شود.  دربرنج ماده‌اي به نام اوريدين Oridine وجود داردکه خاصيت ضد التهاب عصبي را داراست. برنج از لحاظ مواد غذايي بسيار غني است. هنگامي که پوسته قهوه‌اي آنرا مي‌گيرند مقداري ازويتامينهاي خود را از دست مي‌دهد. مقدار ويتامين 1B در برنج سفيد شده يک ششم و ويتامين 2B  نصف و ويتامين  3 B  به مقدار  يک سوم  برنج  قهوه‌اي مي‌باشد و مواد  معدني آن به مقداربسيارزيادي کاهش مي يابد. پوست و يا شلتوک برنج که در مراحل کوبيدن از آن جدا مي‌شود سبوس برنج Rice Bran ناميده مي‌شود که آنهم منبع ويتامين ها و مواد معدني است. غشاي قهوه‌اي رنگ برنج نيز که در اثر بهم سائيدن در دستگاه هاي مخصوص و يا در موقع شستن زياد از برنج جدا مي‌شود سرشار از ويتامين ها و مواد معدني و پروتئين است.  برنج از نظر طب ايراني ، معتدل و خشک است .  برنج داراي ماده‌اي به نام Amidon مي‌باشد ولي از نظر اينکه ماده گلوتن آن کم است يعني کاملا بهم نمي‌چسبد نان درست کردن از آن کمي مشکل است. از خواص دارويي برنج به موارد زير مي توان اشاره کرد :

·    برنج قهوه‌اي خاصيت ضد التهاب عصبي را دارد.

·    خوردن برنج تحريکات معده و روده را کم مي‌کند.

·    از جوانه برنج نوعي مالت تهيه مي‌شود که به عنوان مقوي معده بکار مي‌رود.

·    اگر برنج را در آب بپزند آب حاصل از آن درمان کننده اسهال و نيزاسهال خوني است. آب برنج را مي‌توان به اطفال شيرخوار نيز داد.

·    براي شست و شوي زخمها از آب برنج استفاده مي کنند.

·    آب برنج را مي‌توان براي درمان ورمهاي روده‌اي و استفراغهاي خوني بکار برد.

·    براي درمان تب ، بدن و سر را با برنج کمپرس مي کنند .

·    برنج خواب آور است.

·    برنج تشنگي را برطرف مي‌کند.

·    زياده روي در خوردن برنج موجب ازدياد وزن مي‌شود.

·    خوردن برنج در تقويت قواي جنسي مردان موثر است .

·    برنج را اگر با شير و شکر مخلوط کنند و بخورند بسيار مقوي است و نيروي جنسي را تقويت مي‌کند.

·    براي برطرف کردن دل بهم خوردگي و استفراغ برنج با دوغ تازه مفيد است .

·    اگر برنج سفيد را در آب خيس کنند آب آن براي درمان اسهال مفيد است.

·    آب جوشانده بر

/ 0 نظر / 9 بازدید